maart tot juni 1960 (20 jaar)

Bakker's Vakschool, Groningen

Bakker's VakschoolNa mijn militaire dienst kwam ik terecht in Groningen op de Bakker's Vakschool Pelsterstraat 2. Later Bakker's Culinaire Vakschool. De school was genoemd naar de eigenaar, meneer Bakker. Als ik het internet goed heb afgestruind is het van origine ook een bakkersopleiding geweest. Ik volgde daar de driemaandelijkse opleiding tot restaurantkok. Gezien de algemene indruk op mijn diploma over ambitie, werklust, karakter en gedrag, heb ik er een potje van gemaakt. Ik kwam niet verder dan een vijfenhalf. Mijn kamer was op de Ubbo Emmiussingel.
Je onthoudt de bijzondere momenten. Zoals de keer dat we met z'n allen rond de kachel stonden. In die tijd was er nog geen beveiliging op de gastoevoer. Omdat iemand tegen de kachel leunde stond de gastoevoer naar de oven open. Totdat er een vlammetje bij het gas kwam en met een daverende klap de ovendeuren openvlogen en de platen van de kachel sprongen. Wonder boven wonder waren er geen gewonden. De school fungeerde ook als catering en wij waren de betalende koks. Op een keer moesten we slaatjes maken. Voor de afwerking kwam er gehakte peterselie op. Een van de leerlingen, een rauwe scheepskok, wist wel hoe je dat gauw kon doen. Hij nam een hap peterselie in zijn mond, kauwde er wat op en spuugde het over de slaatjes.
Om de onderdelen van het vlees te leren kennen, gingen we ook naar het slachthuis, waar een rund demonstratief en deskundig in stukjes werd verdeeld. Op de grond stond een mand met koeienogen, waarvan er een stiekem in de tas van een van de vrouwelijke collega's werd gedaan.
We kregen les van een Limburger Paul Hendriks. Jaren later werden we collega's op Technische School De Boulevard in Arnhem.
Voor zover de financiŽn dat toelieten ging ik ook uit. Op de Grote Markt was onder een bedrijf 't Keldertje'. Tegenwoordig zouden we dat een snackbar noemen. Daar stond een jukebox. Een van mijn favorieten was Cliff Richard met Dynamite. Doortje Mensink was een medecursiste. Haar ouders waren de eigenaars van Hotel Hoog Holten. Ze vond me wel leuk en we spraken af dat ik het weekend naar haar thuis zou komen. Als dank kreeg ik een flinke smakkerd, die ik me nog steeds herinner. Thuisgekomen heb ik me toch weer bedacht en haar met een smoesje opgebeld om te vertellen dat ik niet kwam. Held! Een andere cursist was Jaap Vissel, drie en dertig, Korea veteraan en van joodse komaf, getrouwd en vader van drie kinderen. Veel van zijn familieleden zijn omgebracht in de oorlog.
Hoe ik met hem in contact ben gekomen, weet ik niet meer, maar hij nodigde me uit om bij hem in huis te komen wonen voor de tijd van de cursus. Zijn vrouw heette Bep van Bohemen. Na de cursus huurde hij op Midsland Terschelling Hotel Stada en 't Spyntje. Uit nasporingen op internet, heb ik ontdekt dat voorzitter is geweest van Schietvereniging Martini in Groningen, maar niemand kon daar nog iets over vertellen, omdat de notulen niet bewaard zijn gebleven. Hij is later geŽmigreerd naar Israel en intussen overleden. Op 3 juni 1960 kreeg ik mijn diploma en op 9 juni was ik in Prinses Juliana in Valkenburg aangenomen als commis de cuisine. Onderaan de ladder beginnen!
Augustus 2011
Klik op de foto voor een vergroting.
Diploma Bakker's Vakschool


Cijferlijst Bakker's Vakschool


Voormalig 't Keldertje op de Grote MarktVoormalig 't Keldertje op de Grote Markt